Sammanfattning av reseåret 2015

Även om det inte blev lika många flygresor, hotellnätter och utlandsresor som förra året måste jag ändå säga att år 2015 blev ett bra reseår. Det känns verkligen som ett privilegium att ha fortsatt kunna resa så mycket som jag har gjort. Något som har varit unikt för i år är att jag har haft sällskap av Malin, min sambo, på årets samtliga två utlandsresor. Detta har känts väldigt roligt – delad glädje är dubbel glädje! Var vi reste kan ni se längre ner, men först lite statistik för finsmakaren:

  • Antal flygresor: 13 st med en snittlängd på 1 894 km.
  • Antal flygplatser: 11 st i fyra olika länder.
  • Antal hotellnätter: 21 st, samt två interkontinentala nattflygningar.
  • Antal besökta länder: 2 st, ett helt nytt för i år.

* * * * *

1. MAKEDONIEN
Skopje, Ohrid (6-13 juli)

Trots att Makedonien ligger granne med svenskfavoriter som Grekland och Bulgarien tillhör Makedonien är ett av Europas minst besökta länder. Även om man satsar mycket på att marknadsföra sig som ett turismvänligt land gissar jag på att 2015 inte kommer gå till historien som något rekordår. Oroligheter och politisk instabilitet skakade landet under våren, bara några få veckor efter att vi hade bokat vår resa. Problemen blåste bort, som tur var, och vi kunde genomföra vår veckolånga resa utan besvär. Vi besökte först huvudstaden Skopje och fortsatte sedan med hyrbil genom bergen söderut till Ohridsjön. Intrycken av Makedonien var generellt sett positiva. Visst, det är Östeuorpa så det kanske inte är lika ”fint” som i väst, men otryggt upplevde vi inte Makedonien. Fördelarna med att turista i Makedonien är flera: vackert väder, vacker natur, få turister och extremt billigt! Jag skulle absolut inte ha något emot att åka tillbaka.

Utsikt från fästningen i Ohrid. 16 juli 2015.
Utsikt från fästningen i Ohrid. 10 juli 2015.

* * * * *

2. THAILAND
Bangkok, Chiang Mai och Koh Chang (14-29 november)

Redan i våras började jag och Malin spåna på en sen höst/tidig vinter-resa ut i världen. Efter att ha bläddrat genom varenda sida av Lonely Planet – The World kom vi till slut fram till att Thailand skulle vara det bästa alternativet för oss. Till skillnad från Makedonien till ju Thailand en av svenskarnas absoluta favoritresmål. Den som har besöker Thailand förstår snabbt varför. Gästvänligheten vet inga gränser, det finns mycket att se/göra och det är fortfarande förhållandevis billigt. De två novemberveckorna vi tillbringade i Thailand blev oerhört lyckade. Vi började med lyxliv i Bangkok, fortsatte ut i djungeln utanför Chiang Mai i norra Thaialand och avslutade på den lugna och natursköna ön Koh Chang. Thailand blev Malins första bekantskap i Sydostasien. Förhoppningsvis återvänder vi, kanske till något grannland, inom en inte allt för avlägsen framtid.

Strand på Koh Chang. 24 november 2015.
Strand på Koh Chang. 24 november 2015.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.