Till Laos efter alla år

Sydostasien är den region i världen som jag rest mest i, bortsett Europa. Det finns mycket som lockar med Sydostasien: det är relativt billigt, det finns mycket att se, det är säkert och det är varmt. Ett land som jag länge velat besöka i regionen, men som av olika skäl prioriterats bort vid vidare tidigare resor, är Laos. Våren 2023 blev det äntligen dags att besöka detta land, om än för några dagar. Resan tog oss till Luang Prabang, en liten UNESCO-skyddad stad längs Mekongfloden som var huvudstad i Lan Xang-kungadömet. Moped hyrdes vilket var en mycket positiv upplevelse eftersom det gav en stor frihet. Bland annat besökte vi vattenfallen Kuang Si samt Pak Ou-grottorna. Allt som allt en trevlig resa och kul att få besöka Sydostasien igen på nästan fem år.

Lite bilder från resan.

Resan inleddes med flyg från Stockholm till Bangkok med Thai Airways (TG961) den 16 maj 2023. Vädret visade sig inte från sin bästa sida i Stockholm, så det var extra trevligt att kliva på denna Airbus 350 som skulle ta oss till varmare breddgrader.
Ett efterlängtat glas champagne serverades direkt efter start.
Tonfisk till förrätt ombord på Thai Airways i business class. Supergott! Allt som allt tyckte jag Thai Airways var bra.
Efter några timmar i Bangkok var dags för nästa flygning. Vi reste med Bangkok Airways till Luang Prabang, en flight på knappt två timmar. Som synes på bilden var det nästan helt tomt på planet, vilket kanske är en effekt dels av att resandet inte riktigt kommit igång i Asien sedan pandemin, dels av att maj månad är lågsäsong.
Efter att ha stämplats in i Laos och en kort taxiresa från flygplatsen så anlände vi till hotellet, Angsana Maison Souvannaphoum, strax efter kl. 12. Resan från lägenheten i Stockholm till hotellet tog ungefär 20 timmar, så det var skönt att äntligen komma fram. Att välja hotell med pool var ett bra beslut, det var väldigt varmt (drygt 35 grader) och fuktigt i Luang Prabang.
De gamla kvarteren i Luang Prabang är fyllda av vackra hus av franskbyggda hus. Laos var fram till mitten av 1900-talet en fransk koloni. Huset på bilden är i dag ett hotell, 3 Nagas.
Det inhemska ölet, Beerlao, smakade bra i värmen.
Cykeltur genom de gamla kvarteren i Luang Prabang.
Nästkommande dag hyrde vi mopeder som tog oss ut till den laotiska landsbygden. Trafiken var gles och vägarna helt ok, så körningen gick bra.
På två hjul genom Laos.
Målet med utflykten av vattenfallen i Kuang Si, cirka 30 km sydväst om Luang Prabang.
Ett snabbt bad hanns med innan det var dags att vända tillbaka till Luang Prabang. Vilken vacker natur!
På vägen tillbaka gjordes ett stopp på Laos Buffalo Diary för att smaka glass gjord på buffalo med smak av ingefära. Mums!
Restaurangbord med vacker utsikt på Manda de Laos, ett stenkast från hotellet.
Ny dag, ny dagsutflykt. Den här gången styrdes kosan norrut. Precis som dagen före bjöjds det på vackra vyer över Mekongfloden.
Ett stopp i byn Ban Xang Hai, längs vägen mellan Luang Prabang och Pak Ou. Staden kallas även för ”whiskeybyn” eftersom den lokala riswhiskeyn, Lao Lao, produceras här.
Framme i Pak Ou, som var målet med dagens utflykt. På andra sidan Mekongfloden ligger de berömda Pak Ou-grottorna.
En båttur över Mekongfloden krävdes för att nå Pak Ou-grottorna.
Buddhastatyer i Pak Ou-grottorna.
Tidigt varje morgon, runt kl. 05:30, lämnar buddhistmunkarna i Luang Prabang sina tempelbostäder för att samla in ris från lokalbefolkningen.
Soluppgång i Luang Prabang. Magiskt!
Fin utsikt över Luang Prabang från Phousi Hill.
Efter några dagar i Luang Prabang flög vi tillbaka till Bangkok, den här gången med Thai AirAsia. Jag valde att betala lite extra för säte längst fram (1A).
Senare samma kväll blev det bubbel på vårt hotell, Hotel Carlton. Den lilla extra kostnaden för ett Clubrum var värt pengarna. Club Loungen på våning 33 bjöd på en slående utsikt över Sukhumvit.
Sukhumvit i Bangkok är rena betongdjungeln.
Efter två nätter på Hotel Carlton valde jag att testa hotellet på andra sidan gatan, Radisson Blu Plaza Bangkok där det blev mycket slappande vid poolen.
Efter ungefär en vecka på resande fot blev det till slut nattflyg tillbaka till Stockholm. Flighten tog cirka 12 timmar, men sov förhållandevis bra större delen av resan. Sydostasien – det var ett kärt återseende. Vi får se om jag får anledningen till att komma tillbaka till Laos någon gång, inom det närmsta finns andra resmål som är prioriterade.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.