Familjeresa till Köpenhamn och Kreta

Till följd av beslutsångest bokades sommarsemestern sent, bara tio dagar innan det var dags. En fördel med att boka sent blev att vi strategiskt valde bort att resa från Stockholm Arlanda flygplats, som vid tidpunkten var särskilt drabbad av köer som följd av personalbrist i säkerhetskontrollen i kombination med en kraftig efterfrågeökan på flygresor. Sommarsemestern inleddes med tåg söndagen den 26 juni till Köpenhamn där vi bodde två nätter på hotell innan det var dags för det huvudsakliga målet, Kreta.

I Köpenhamn hann vi med, obligatoriska pölsen, obligatoriska Nyhavnsölen och de obligatoriska smörrebröden. Dessutom passade vi på att besöka Köpenhamns zoo och matmarknaden Reffen. Våra två nätter i Köpenhamn hade gärna fått vara tre. Kanske kan det bli ett liknande upplägg något annat år, köproblematik på Arlanda eller inte.

Ytterligare ett strategiskt beslut var att bo våra två nätter på flygplatshotellet Clarion Copenhagen Airport. Det underlättade att ha nära till incheckningen eftersom den schemalagda avgångstiden var 07:05. Några timmar senare landade vi på Chanias flygplats varifrån vi blev bussade till charterhotellet Atlantica Caldera Village. Från balkongen på hotellet hade vi en jättefin utsikt över den lilla byn Agia Marina.

Veckan på Kreta var ganska lugn och tillbringades till stor del vid stranden. Två utflykter gjordes, den ena med lokalbuss till Chania och den andra med ”turisttåg” till en apelsinodling. Sammantaget var det en mysig vecka med mycket sol, bad och trevlig grekisk mat. Mitt i semesterlugnet hann vi dessutom med att boka in ytterligare en resa senare under sommaren, men mer om det i ett annat inlägg.

Här kommer några bilder från resan.

Semestern inleddes med en tågresa från Stockholm C till Köpenhamns flygplats. Efter att ha checkat in på Clarion tog vi tunnelbanan till Kongens Nytorv. Tunnelbanetågen i Köpenhamn är förarlösa, vilket gör det extra roligt att sitta längst fram i tåget.
När man är i Köpenhamn är det väl obligatoriskt med en Carlsberg i Nyhavn? Utmärkt start på semestern i alla fall!
Restaurangerna i Nyhavn är såklart riktiga turistfällor, men att promenera omkring där är ändå trevligt.
Vi tillbringade måndagsförmiddagen på Köpenhamns zoo. Jag har varit i Köpenhamn många gånger, men detta var mitt första besök i djurparken. Djuren verkade ha det bra, så det var en positiv upplevelse.
Smörrebröd till lunch på Hansens Gamle Familiehave, en anrik restaurang i Frederiksberg med rötter till 1850-talet.
Vi trotsade eftermiddagsvärmen (strax under 30 grader) och promenerade till det kungliga residenset Amalienborg.
Nästkommande ringde alarmet redan klockan 04:30. Vi promenerade från hotellet till incheckningen i Terminal 2 för dagens charterflight till Chania. Trots mardrömshistorier från diverse flygplatser i Europa (särskilt Stockholm Arlanda), gick det snabbt att checka in och ta sig igenom säkerhetskontrollen. Vid lunchtid landade vi till slut på Kreta.
På Kreta möttes vi, föga förvånande, av strålande sol och varmt väder. Från hotellet, Atlantica Caldera Village, hade vi fin utsikt över Agia Marina och Medelhavskusten.
Promenaden till stranden tog cirka femton minuter. De sista hundra meterna är en brant backe som fick utgöra det dagliga träningspasset!
Omkring hotellet fanns flera mysiga familjeägda tavernor. Favoriterna blev Meraki och Arhondiko.
En av dagarna tog vi lokalbussen till Chania. Enkelt och billigt, men trångt. Den gamla venetianska hamnen är stadens finaste plats.
Grekisk sallad och Mythos till lunch. Somrigt!
En stor del av Kretavistelsen tillbringade vi på stranden i Agia Marina. Som hotellgäst på Atlantica Caldera Village ingick solstolar på Gordana Beach Club, vilket var smidigt.
Utöver bussresan till Chania gjorde vi en utflykt till. Huvudmålet var att besöka en apelsinodling där vi fick möjligheten av plocka apelsiner direkt från träden.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.